Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/ziji-mezi-nami  •  Vydáno: 9.3.2018 12:27  •  Autor: Jana Zelenková

Žijí mezi námi

Dne 7.3. 2018 se třídy Z8.A a Z9 zúčastnily vyhlášení výsledků dějepisného projektu "Žijí mezi námi". Devátá třída pod vedením PhDr. Adama Votruby získala krásné druhé místo. 

Projekt se zabýval vnímáním historie ve veřejném prostoru a žáci vytvářeli prezentační archy, které v sále představili odborné porotě. Archy budou nyní vystaveny na Nuselské radnici.

Za naši školu se pod vedením dějepisářů, pana A. Schreibera a pana A. Votruby, projektu zúčastnily dva týmy.

Tým z 8. A třídy ve složení Jan Bláha, Jakub Gara, Míša Šimáková, Vojtěch Monček, Igor Lupan, Vítek Roček, Nikola Hejčová a Šimon Matuščin vytvářel projekt "Dům v Čiklově ulici - poslední boj Josefa Mašína", kdy psali o plaketě, která se váže k domu, kde zatklo gestapo tohoto odbojáře.

Z 9. třídy se práce na projektu účastnili Adéla Wimerová, Sára Zikanová, Simona Malkovská a Jakub Kučera. Jejich práce mapovala historii pomníčku padlých Na Pekařce. Při pátrání po okolnostech jeho vzniku se setkali také s pamětníkem květnových událostí roku 1945, panem Kánským, který jim ochotně vyprávěl nejen o květnovém povstání, ale především o okolnostech vzniku pomníčku, o tom, že místní uspořádali na pomníček sbírku a poskytl dobové fotografie.

Blahopřejeme k pěknému umístění a děkujeme všem zúčastněným za skvělou reprezentaci školy.