Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce/kladruby-navsteva-rehabilitacniho-centra  •  Vydáno: 8.7.2018 17:20  •  Autor: Jana Králová

Kladruby – návštěva rehabilitačního centra

V závěru školního roku třídy oboru sociální péče S1C, S2B a S2C vyrazily na exkurzi do rehabilitačního centra v Kladrubech u Vlašimi.

Po dlouhé cestě autobusem jsme se z parkoviště vydali k rehabilitačnímu centru. Po několika krocích jedna ze studentek, v té době ještě z S2C, hledíc do svého mobilu, narazila hlavou do dopravní značky. Tak začalo úžasné dopoledne v tomto zařízení.

 

Nejdříve jsme se shromáždili ve společenské místnosti, kde nám pan Lahoda, náš průvodce, podal více informací o rehabilitačním zařízení, například, že bylo založeno ve 30. letech minulého století lékařem Schillerem (jmenovec jedné naší studentky J).

 

Dále následovala prohlídka celého objektu. Podívali jsme se do dílniček, kde klienti vytvářejí různé výrobky a zároveň při práci rehabilitují. Prohlédli jsme si například dílnu keramiky, šití, práce se dřevem a další. 

 

Také jsme se podívali do tělocvičny, kde klienti posilovali. Zajímavá byla místnost s rehabilitačními klecemi, které byly určeny pro rozhýbávání končetin pomocí zátěže. Zaujala nás místnost s moderními robotickými pomůckami, ty pomáhaly lidem například při nácviku chůze. Mohli jsme sledovat rehabilitaci na počítači s využitím robotické ruky. Navštívili jsme místnosti upravené jako byt klienta, kde klienti nacvičují návrat do běžného života po úraze či po mozkové příhodě.

V tomto zařízení je i plavecký bazén s nastavitelným dnem. Každý rok se v bazénu koná paralimpiáda – závody v plavání.

 

Na závěr exkurze jsme ještě navštívili obchod s rehabilitačními pomůckami, kde si klienti mohou pomůcky také nechat opravit.

 

Exkurze byla sice pro některé náročná, ale velmi poučná.

Studentky třídy S3C