Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-3/cestou-necestou  •  Vydáno: 15.11.2008 21:10  •  Autor: Martina Bímová

Cestou necestou

Týden od 18.11. do 21.11.2008 bude zaměřen na dopravní výchovu.

V tomto týdnu 1. skupina dětí navštíví keramickou dílnu / jelikož nás čeká první společná cesta do keramické dílny i s prvňáčky, připomeneme si v v rámci komunikativního kruhu vhodné i nevhodné chování v dopravních prostředcích, budeme hovořit o bezpečném chování při cestě a o následcích dopravní nekázně / co vše se může stát/.

Dále budeme - pokračovat v četbě pohádek a diskutovat a dobrých a špatných  vlastnostech

                   - hrát scénky na téma " Jak se máme či nemáme chovat v dopravních prostředcích/ cesta autobusem, tramvají, metrem/

                  - si povídat o tom, co dělat, kdybychom se při cestě dopravními prostředky ztratili

                  - se snažit dětem vštípit do hlaviček správné chování na silnici, na chodníku, na přechodech, v dopravních prostředcích / a taky si určitě popovídáme o úctě ke starším lidem, o těhotných maminkách......atd. /

 

Doufáme, že se dětem tento týden bude líbit, ale co by jsme si nejvíce přály, aby si z něho odnesly ponaučení  do budoucna. Každým rokem přijde mnoho školáků o život jen díky tomu, že přecházeli na nepřehledných místech a na místech, který není označen přechodem pro chodce. 

Pěkný týden přejí vychovatelky ze ŠD  

 

Pravidla:

 Před nástupem do dopr. prostředku je vhodné ostatní nechat vystoupit, dále nechat nejprve nastoupit důchodce a starší občany a až poté nastoupit také. V občasných případech nastupuje, či vystupuje paní, nebo pán s kočárkem. V případě, že dopr. pros. je nízkopodlažní při jejím nástupu je vhodné pomoci paní/pánovi s kočárkem do schodů. Pokud tato paní, či pán vystupuje, je třeba jí/jemu uvolnit cestu a necpat se ke dveřím.