Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-3/krizaly-z-jablek-rijen-2019  •  Vydáno: 14.10.2019 18:25  •  Autor: Martina Bímová

Křížaly z jablek - říjen 2019

Křížaly z jablek - říjen 2019

Už jste o nich určitě slyšeli, sušené stroužky nebo plátky jablek, které mají sladkou až kyselou chuť, podle jednotlivých odrůd.Usmívající se

O původu sušeného ovoce toho není moc známo, ale historici se domnívají, že pochází z Arménie a Persie. Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají většinou žlutohnědou barvu.

Dnes už můžeme zakoupit jakékoliv ovoce kdykoliv v průběhu celého roku, což dříve možné nebylo a tak bylo třeba v době úrody přebytky uchovat na dobu nedostatku. Naše babičky a prababičky proto sušívaly křížaly - ty nejen výborně chutnají, ale jsou i zdravé. Můžeme je použít jako zdravé mlsání, do štrůdlů a buchet, do kaší a müsli, připravit z nich čaj a nebo z nich můžeme vytvořit dekorace, které se používají většinou v období Vánoc.

Křížaly jsou prostě skvělé a proto jsme se rozhodly, že je letos s dětmi připravíme i my. Budeme s dětmi jablíčka zbavovat jádřinců, bubáků a stopek, krájet je na tenké plátky a pak je sušit v sušičce na ovoce.

Tato akce bude probíhat celý tento týden v odpoledních hodinách a děti se budou střídat ve skupinkách. Prosíme rodiče, pokud doma máte na zahradě přebytky jablek nebo hrušek / klidně i spadlých /, věnujte je ŠD.

Děkujeme za spolupráci.

Vaše vychovatelky ŠD.Mrkající