Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/abeceda-penez-nas-bavi  •  Vydáno: 18.11.2019 11:03  •  Autor: Martina Medková

Abeceda peněz nás baví!

Třída 4.A se zapojila do projektu „Abeceda peněz“, ve kterém se děti učí rozumět světu financí zábavnou a zajímavou formou. S podporou České spořitelny si vyzkouší rozjet „vlastní podnikání“ a během závěrečného vánočního jarmarku si v praxi vyzkouší, co znamená nabízet a prodávat své výrobky na trhu. Díky vydělaným penězům bude celá třída bohatší nejen o finanční prostředky, které použijeme třeba na školní výlet, ale i o zážitky, zkušenosti a vědomosti v oblasti správy peněz.

A jak to všechno začalo?

Na konci září jsme založili fiktivní firmu „Dvojzubkáči“. Název si děti vybraly samy  - podle jména našeho třídního maskota. Dále jsme formou tajného hlasování zvolili ředitele firmy, zástupce ředitele, manažera, dva pokladníky a účetní. Dne 1. 10. jsme navštívili pobočku České spořitelny, kde jsme podepsali smlouvu a následně byla „naší firmě“ vyplacena půjčka 3 000,- Kč na nákup materiálu, kterou musíme později vyúčtovat a vrátit. Poté jsme se ještě od bankéřek dozvěděli mnoho dalších důležitých informací k projektu a společně s nimi jsme vyrazili navštívit některá (pro veřejnost) nepřístupná místa. Viděli jsme stroj na přepočítávání peněz, různé druhy bankovek, ale také jsme zjistili něco málo z historie bankovnictví. Následovala praktická výuka u bankomatu, kde jsme se naučili jak správně vložit kartu do bankomatu a bezpečně zadat PIN.

Na začátku října jsme v pracovních činnostech a výtvarné výchově začali vyrábět zboží do prodeje. Nyní už jsou veškeré přípravy v plném proudu, s nadšením vyrábíme vánoční dekorace, pečeme perníky, cukroví aj. sladkosti, sušíme křížaly, trénujeme koledy a plánujeme vánoční  jarmark, který se bude konat 16. 12. od 15 do 18 hodin v prostorách České spořitelny (Na Pankráci 1683/127 GEMINI), na který Vás všechny srdečně zveme. Ještě bychom rádi touto cestou poděkovali našim šikovným maminkám, které nám ochotně přislíbily svoji pomoc a nadšeně tvoří i pečou s námi.

R. Konopásková