Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce/v-siti  •  Vydáno: 10.3.2020 11:47  •  Autor: Jana Zelenková

V síti

Dne 6. 3. 2020 studenti střední školy viděli dokumentární film „V síti“ od režiséra Víta Klusáka a Barbory Chalupové (na fotografii níže), kde v hlavních rolích vystupovaly: Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá.

Film má upozornit na sexuální zneužívání dětí na sociálních sítí. Smyslem filmu je děti a rodiče upozornit na možná nebezpečí sociálních sítí, kde se pohybují i různí predátoři, kteří po dětech mohou chtít nahé fotky a kde také existují predátoři, kteří třeba při video chatu onanují a po dětech chtějí různé věci, které mohou být i trestným činem. Děti se bohužel nebojí ani osobního setkání s predátorem, aniž by si uvědomily, že jim něco můžou provést.

Po filmu následovala beseda s Barborou Chalupovou a slečnou, která svůj příběh sdílela formou knihy „Kdo chytá v síti“.

Můj názor:

Film je velmi kvalitně udělaný a herečky se vžily do situace.

Po tomto filmu by si měli všichni uvědomit, jak může internet ublížit.

Podle mě je tento film velmi důležitý pro právě dospívající, především dívky, ale týká se to
i chlapců. Děti by si měly uvědomit, že nikdy nejsou na internetu chráněny a měly by si dávat pozor na to, co kde sdílejí či s kým komunikují. Totéž by si měli uvědomit i jejich rodiče. Jakékoliv obrázky, které se dají na internet, je velice těžké dokonale odstranit a mohou být v budoucnosti zdrojem i psychických problémů. To, co jednou bude na internetu, tam vždy zůstane.

Rodiče by měli být otevřeni všemu, co jim děti řeknou a také by je měli kontrolovat, aby předešli takovým situacím.  Také by se měli starat o to, co a kde nebo s kým jejich děti dělají, aby mohli zabránit těmto vážným problémům.

Dětem bych jen poradila, že pokud mají nějaký problém, ať s tím za někým dospělým zajdou, že na to nejsou nikdy samy!

Petra Hamanová, studentka S2A