Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/bud-toho-soucasti.podporuj-muziku  •  Vydáno: 22.12.2021 10:17  •  Autor: Jana Králová

Buď toho součástí. Podporuj muziku!

Naši studenti střední školy a žáci druhého stupně se zúčastnili besedy o autorských právech, kterou již několik let organizuje v rámci edukativního projektu Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu, z. s. (ČNS IFPI) a Ochranný svaz autorský (OSA).

Projekt s názvem Buď toho součástí. Podporuj muziku! je určen právě žákům 7. – 9. tříd a nižším ročníkům středních škol. Během hodinové besedy si žáci měli možnost utvořit obrázek o tom, jak těžká je cesta zpěváků a jiných umělců k vydání alba či nahrání videoklipu. Získali pojem o tom, co jsou autorská práva, jaký je rozdíl mezi legálními a nelegálními úložišti. Zamysleli se nad tím, proč by se člověk cestou nelegálního stahování hudby a filmů neměl vydávat.

 

Přednáškou provázeli právník ČNS IFPI pan Mgr. Bednář a osobnost české hudební scény rapper Lipo. Spojení zajímavého tématu, jehož obsah a forma byly ideálně přizpůsobeny věku posluchačů, a příjemného vystupování obou přednášejících, žáky, studenty, ale i učitele velmi zaujalo.

 

Nechyběly ani otázky na závěr, které směřovaly zejména na Lipa. Ten na oplátku věnoval za nejlepší dotazy pár vlastnoručně podepsaných cédéček a na rozloučenou svůj úsměv do hledáčku.

V. Hrbková