Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/o-studiu/ctenarska-gramotnost-7.trida  •  Vydáno: 28.4.2022 8:13  •  Autor: Jana Zelenková

Čtenářská gramotnost – 7. třída

V sedmičce jsme využili možnost otestovat úroveň své čtenářské gramotnosti. Adaptivní test prověřil, jak umíme z textu získat informace, jestli je dokážeme zpracovat a jak zvládneme text zhodnotit.

Musíme sedmáky pochválit.

Sciotest pracuje s následujícími úrovněmi čtenářské gramotnosti: nováček, začátečník, učeň, průzkumník, objevitel, profík, specialista, expert a mistr. Každý žák dostal svou individuální zprávu s vysvětlením dovedností na konkrétní úrovni a s tipy na knížky, deskové hry i online vědomostní aplikace.

V naší 7. třídě test neodhalil žádné nováčky a začátečníky, narazil na jednoho učně, nenašel žádné průzkumníky, zato ale devět objevitelů, třináct profíků, jednoho specialistu a jednoho experta.

Jsme na tom v porovnání s ostatními téměř dvěma tisícovkami zúčastněných žáků sedmých tříd velmi dobře, ale vždycky je na čem pracovat. Takže zapracujeme i my a příští školní rok si na jaře vyzkoušíme, kam jsme naše dovednosti dokázali posunout. Doufáme, že to bude až k mistrovství.