Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-rijen-2018  •  Vydáno: 26.9.2018 16:29  •  Autor: Jitka Bulaková

Myšky - říjen 2018

První měsíc nového školního roku děti zvládly bez větších potíží, jsou velmi šikovné a na školkový režim si po dlouhých prázdninách zvykly během několika dní. Máme za sebou spoustu práce: na začátku měsíce jsme se věnovaly opakovaní pravidel, především těch o slušném chování, která stále procvičujeme. Povídaly jsme si o prázdninových zážitcích a děti přinesly spoustu fotografií, krásné prázdninové deníky a suvenýry jako například mušle, o které se někteří podělily i s kamarády. Zážitky z prázdnin jsme si samozřejmě i namalovaly. A jako vzpomínku na cestování jsme si vyrobily jednu mořskou příšeru a naučily se jednu mořskou písničku (Tři citronky). Šatnu jsme si vyzdobily velkoplošným obrázkem naší školky, na které každý chlapec i holčička z Myšek mává z okýnka. A když už jsme byly u těch kamarádů, tak si každý jednoho kamaráda vybral a krásně ho namaloval (dílka můžete obdivovat na nástěnce v šatně Usmívající se). Při tom všem jsme opakovaly zářijovou pranostiku, básničku „Září klepe na vrátka“, písničku o „Myšce tanečnici“, hrály jsme smyslové i pohybové hry.

Září nám končilo svátkem svatého Václava, a tak ani v Myškách nemohla u této příležitosti chybět malá oslava, při které si děti nadšeně vyrobily svatováclavskou korunu.

 

Začíná nám podzim a čeká nás druhý tematický celek: „Podzim hraje všemi barvami“. Budeme si povídat o tom, jak se na podzim chovají zvířátka, jak se mění příroda a co všechno si na nás může vymyslet počasí. K tématu nás čeká spousta tvoření a malování s tradičními materiály, ale také s přírodninami. Zároveň se budeme snažit posilovat svoje zdraví mimo jiné pravidelným ranním cvičením, relaxací a pohybovými hrami, které mají děti velmi rády. Hned na začátku měsíce, v úterý 2. října za námi měli přiletět do školky dravci – bohužel z důvodu nemoci pana sokolníka dorazí v jiném, náhradním termínu. Ve středu 10. října odpoledne se bude na zahradě konat oblíbená „Štrůdliáda“, na které přivítáme i rodiče. V půlce října zavítá do školky divadélko s představením „Co malí medvědi o podzimu nevědí“. A na konci října nás opět čeká státní svátek, u jehož příležitosti si něco pěkného vytvoříme.

Protože nám přibývá oblečení, trénujte prosím s dětmi samoobsluhu při oblékání.

V pondělí a úterý 29-30. října jsou školní prázdniny a školka bude mít omezený provoz, prosíme o nahlášení docházky dětí.

Děkujeme

Paní učitelky Mirka a JanaUsmívající se

 

Pranostika:

Říjen když blýská, zima plíská.

 

Báseň:

Draku, už se nebe mračí, vyceň svoje zuby dračí.

Z pole silný vítr fouká, draků je tu plná louka.

Až vyletíš do obláčku, zamávej nám milý dráčku!

 

Píseň: Medvědí trápení

Starý medvěd vzdychá, že ho v puse píchá,

Že ho bolí v zubu díra, až bolestí už už zmírá

A že prosí lištičku, ať mu půjčí mastičku.

 

Ach medvídku hloupý, mast tě nevykoupí,

Prospěšnější nežli mast ta, byla by ti zubní pasta,

K doktoru běž, nebuď hloup, nech si zoubek vytrhnout.

 

Pohybová hra: Kuba řekl

Vyvolávač stojí před skupinou dětí a říká: „Kuba řekl vzpažit“. „Kuba řekl dřep, vztyk,…“. Děti musí pohyb provést jen tehdy, když to řekl Kuba. Pokud je toto rčení vynecháno, nesmí pokyn splnit.