Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/zajici/zajici-kveten-2019  •  Vydáno: 27.4.2019 12:43  •  Autor: Jitka Bulaková

Zajíci - květen 2019

V dubnu, jsme se věnovali, tématům „K čemu jsou hnízda a pelíšky“ – tedy vše o zvířátkách a jejich mláďatech a „Svátky jara – Velikonoce“.
V rámci prvního tématu jsme si rozdělili zvířátka na domácí, užitková, exotická a volně žijící. Povídali si o prostředí ve kterém žijí, pojmenovali jejich mláďata a poznávali je podle obrázků. Na některá zvířata jsme si zahráli, malovali jsme (kočku, ptáčka), modelovali, pozorovali na zahradě MŠ a také se naučili písničku s pohybovým doprovodem. Vyskládali jsme si vývojovou řadu žabky, motýlka a další z obrázků. Nezapomněli jsme si říct, že zvířata jsou naši kamarádi a připomněli si, jak se k nim máme chovat. Při spontánní hře si děti nejvíce hráli se stavebnicí „Lesníkův dům“ a „Koňské stáje“.
V rámci druhého tématu jsme se zaměřili na tradice Velikonoc. Pěstovali jsme osení, barvili vajíčka, učili se koledu. Vysvětlili jsme si také k čemu slouží pomlázka a jak dříve probíhal celý velikonoční týden.
Při pěkném počasí - které se letos opravdu vydařilo - jsme velmi často pobývali na zahradě MŠ, kde jsme budovali domečky pro broučky, silnice, tunely v písku a vařili pískové dobrůtky.Mrkající Jezdili jsme na koloběžkách, využívali vůbec všechny herní prvky. Dále jsme pozorovali probouzející se přírodu a změny, kterými za celý měsíc prošla.

Společně s celou MŠ jsme se účastnili akcí:
- Zdravě jím, zdravě spím, ničeho se nebojím (Světový den zdraví)
- Jaro dělá pokusy (pěstování)
- divadlo – „Ježibaba Kolobajzna slaví Velikonoce“
- Velikonoční dílničky (odpolední akce s rodiči)
- Barevný velikonoční týden
- Devatero pohádek (Světový den knihy)
Poslední akcí tohoto měsíce byly „Čarodějnice“.

Začátkem května zabrousíme trochu do historie a společně s nadcházejícím 1. a 8. květnem si povíme něco málo o oslavách státních svátků a o dějinách Prahy, města, ve kterém žijeme. Budeme poznávat okolí naší MŠ. Přečteme si úryvky ze „Starých pověstí českých“, zahrajeme si na Libuši a Bivoje z Vyšehradu. Pokusíme se namalovat státní vlajku a na panoramatu Prahy si ukážeme Hradčany, Petřín a Vyšehrad. Povyprávíme si o tom, co všechno v našem městě známe a které zajímavé stavby ještě musíme poznat a navštívit (kina, muzea, galerie, sportoviště, plavecké bazény, lesy a parky aj.). Budeme též poznávat dopravní značky a dopravní prostředky. Požádáme Vás rodiče o spolupráci: dejte dětem do MŠ fotografie zajímavých míst v Praze, které jste společně navštívili, čestně je vrátíme zpět.
Pojmenujeme členy své rodiny a potrénujeme příbuzenské vztahy (maminka, tatínek, babička dědeček, bratr, sestra, strýc, teta, bratranec, sestřenice). Představíme se celým svým jménem a starší děti zkusí i adresu bydliště a MŠ.

Co nás ještě v květnu čeká?
- Píšeme psaní sluníčku (Den slunce)
- Vlajka vzhůru letí
- Návštěva ČT
- Včelí království
- Jarní fotografování
- Preventivní program pro předškoláky
- Slavnost ke „Dni matek“

 

PH – cvičení v přírodě (slalom, rovnováha, chytání a házení míčem…)

Báseň: pro maminky – překvapení

Báseň: Vltava
Vltava si v létě brzy zrána
polehoučku
brnká do piana.
A co hraje?
Poslechni si u splavu:
přece Smetanovu Vltavu!

 

Píseň: Sedmikráska

Když sluníčko zapadá,
sedmikráska chřadne,
ke spánku se ukládá
do postýlky chladné.

Když sluníčko vyskočí,
sedmikráska vstává,
načeše si obočí,
na motýly mává.