Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-zari-2019  •  Vydáno: 29.9.2019 0:16  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - září 2019

Vítáme nové děti i ty co se po prázdninách vrací do třídy „Zajíčků“. Jsme věkově smíšení třída, kde starší děti dokáží mladším usnadnit adaptaci na MŠ a jsou jim nápomocné při činnostech. Novým dětem se tak snadněji zvyká na režim dne a lépe se orientují ve třídě i celé MŠ.

Starší (zkušenější) si tím připomenou pravidla třídy a zvykají si být k mladším tolerantnější a ohleduplnější.

Měsíc září jsme věnovali především adaptaci na nové prostředí, kolektiv třídy, všechny paní učitelky i provozní zaměstnance. Zdokonalovali jsme se v sebeobsluze, ať je to při oblékání, prostírání, úklidu nádobí, hraček i svého pracovního místa. Chválíme všechny nově příchozí, již dokonale znají svou značku, dokáže ji vyhledat mezi ostatními i pojmenovat.

Ukládáme si do paměti první „Uvítací říkanku“, dokážeme vytvořit kruh. Po mamince se nám ještě zasteskne, ale dobře víme, že pro nás zase přijde a tak smutnění netrvá dlouho.

Se staršími dětmi jsme si povídali o prázdninách a dovolené, hráli si s mušlemi a přírodninami, které nám přinesly. Pracovali s vodovými barvami a pokusili se i o první pracovní listy. Společně si zahráli „Kolo mlýnské“, „Na zajíčka“, „Mašinku“. Při pěkném počasí pekli bábovky na písku, jezdili na koloběžkách a využívali všechny herní prvky na zahradě MŠ. Je samozřejmostí, že pečujeme o své bezpečí i bezpečí ostatních a proto si hrajeme i sportujeme podle pravidel, která si stále (každý den i několikrát) připomínáme.

A co zažijeme v měsíci říjnu? Určitě se budeme věnovat podzimu. Budeme pozorovat změny v přírodě kolem nás. Barvící se stromy, dozrávající ovoce a zeleninu. Povíme si co se děje v lese (houby, lesní plody, zvířata), jaké činnosti nás čekají na zahradě (pletí, okopávání, hrabání, sklizeň) a co dělají zemědělci na poli. Pojmenujeme některé druhy ovoce a zeleniny, prohlédneme si je na obrázku i ve skutečnosti a některé také ochutnáme.

Zaregistrujeme i změny v počasí. Probudí nás ranní mlhy, častý a silný vítr, zamračená obloha i deštivé kapičky. Připomeneme si, jaké oblečení nás před nepříznivým počasím ochrání.

Hned začátkem měsíce přijedou do naší MŠ „Sokolníci“ se svými svěřenci, už se těšíme na to, co nového se o dravcích a sovách dovíme.

Čeká nás pohádka „O dobrém jídle“, ale i společné tvoření s rodiči nazvané „Šla Nanynka do zelí“.

Na fotografie z průběhu měsíce se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/Zajici_-_zari_2019/
(uživatelské jméno a heslo Vám bylo sděleno na třídní schůzce, příp. ho zjistíte ve své třídě).

 

 Píseň – Máme řepu

              Šla Nanynka

PH – tanec – Šla Nanynka

 

Báseň

1. Dědek řepu zasadil

u pole se posadil.

Čeká, čeká, mráz ho leká

sluníčka se bál

dešti jenom lál

2. Bez večeře, bez oběda

čeká dědeček

najednou se hlína zvedá

roste kopeček………