Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/krtci-kveten-cerven-2020  •  Vydáno: 23.5.2020 23:25  •  Autor: Jana Vrbová

Krtci - květen, červen 2020

Vážení rodiče a milé děti, v období od 25. 5. 2020 do 30. 6. 2020 přebírají děti, které jsou přihlášeny do mimořádného provozu, program třídy „Krtků“.

S dětmi, které již nepřijdou, se loučíme. Přejeme Vám překrásné prázdniny, plné sluníčka, zážitků a dojmů. Předškolákům úspěšný vstup do ZŠ a všem „hodně zdraví“.

Vaše paní učitelky Helenka, Vilma a Terka

Děti, které již do školky docházet nebudou, si mohou veškeré věci ze šatny vyzvednout v úterý 2. června 16-17 hod. nebo ve čtvrtek 4. června 16-17 hod. Zodpovědná osoba při vydávání věcí je p. učitelka Vrbová, v případě dotazů ji kontaktujte na emailu: ja.vrbovaksidlišti.cz

 

V mimořádném provozu 25. 5. – 30. 6. 2020 budou do třídy Krtků docházet přihlášené děti ze tříd Krtci a Myšky. Ve třídě se setkáte s těmito paní učitelkami: za Krtky Helenka, Vilma a Terka, za Myšky Mirka a Janička

Rádi bychom Vás upozornili na několik nových skutečností.

Většina aktivit bude probíhat na zahradě MŠ, dejte tedy dětem vhodné oblečení (do každého počasí), nezapomeňte své dítě namazat krémem s UV filtrem a dát mu podepsanou lahvičku s pitím (bude na zahradu MŠ a bude se dle potřeby doplňovat).

Nedávejte dětem pyžama, na odpočinek má každé dítě stabilně připravené lehátko v odd. Myšky. Nedávejte žádné hračky do MŠ, a to ani na polední odpočinek. Nejezděte na kolech, koloběžkách a bruslích do areálu MŠ (neparkovat zde).

Také nebudou organizovány žádné nadstandartní akce.

Začátkem období si budeme povídat o bezpečnosti, pravidlech třídy a neustále si je připomínat. Je též nutné, abychom dbali zvýšené hygieny. Proberte to s dětmi i doma.

Zaměříme se na téma „Moje rodina“ – pojmenujeme příbuzenské vztahy, křestní jména, budeme poznávat některá písmenka. Při popisu zážitku se pokusíme vylíčit, co vše děti zažily a co jim přineslo radost. Zahrajeme si na rodinu s panenkami a kočárky.

V dalším časovém úseku se zaměříme na téma – LÉTO. Jeho součástí bude pozorování změn v přírodě (zahrada MŠ). Pojmenujeme některé rostliny a živočichy, povíme si, jestli jsou pro člověka užiteční. Poznáme rozdíl mezi keřem a stromem.

Procvičíme si pohybové dovednosti na herních prvcích, rovnováhu i pohyb na pokyn. Budeme se „otužovat“ sluncem a vzduchem. Zároveň si uvědomíme nebezpečí slunečních paprsků.

Při tvorbě v pískovišti si vyzkoušíme prostorovou představivost, vybudujeme tunely, hrady a silnice. Pokusíme se kreslit křídou i klacíkem do písku, z kamínků a různých přírodnin vytvořit mozaiku, ale i domečky pro broučky nebo skřítky.

Procvičíme si chytání a házení míče.

V rámci hry Pějme píseň…, si zopakujeme všechny známé lidové písničky.

Rozšíříme si slovní zásobu v oblasti léto, dovolená, prázdniny. Koncem období si budeme povídat o cestování, zajímavých místech naší země i cizích zemí. Opět si řekneme, že každý národ má jiné zvyky, řeč, kulturu i barvu pleti…

Připomeneme si, na co si máme dávat pozor při pohybu v přírodě, jak ochránit zdraví své i druhých.

Doufáme, že toto mimořádné období proběhne bez komplikací.

Všechny paní učitelky u Krtků Vám přejí hodně zdraví

Písnička

//: Pějme píseň do kola

okolo stola la la…://

Komu píseň schází

zaplatí dva mázy.

//: Pějme…

Pohybová hra – Na jelena

Básnička - Sluníčko - (malujeme prstem a rukou)

Namaluju kolečko,

tak začíná sluníčko.

Jedno očko, vedle druhé,

na celý svět koukat bude.

Pusinka je miska malá,

směje se a zpívá tra-lá.

Čárku ke kruhu maluju,

paprsek tak vytvaruju.

Přidám čárky dokola,

sluníčko na nás volá.

Slunce na vše dosáhne,

když paprsky natáhne.

Když sluníčko pěkně svítí,

Všude roste plno kvítí