Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/krtci-kveten-2021  •  Vydáno: 30.5.2021 14:46  •  Autor: Jana Vrbová

Krtci - květen 2021

V květnu jsme se sešli ve školce již se všemi kamarády i z ostatních oddělení. Zopakovali jsme si pravidla třídy, bezpečné chování ve vnitřních i vnějších prostorách, ohleduplné chování vůči ostatním kamartádům.

V květnu jsme se zaobírali tematickým celkem "Vím, kam patřím" a jeho podtématy "Moje rodina", "Každý něco dělá" a Tady jsem doma".

Povídali jsme si o rodině a jejím významu, rodinu jsme kreslili, hráli jsme si tematické hry, popisovali, jak vypadá naše maminka a vyráběli jsme pro ni přáníčko na druhou květnovou neděli. Také jsme ostatní seznámili s tím, jaké zaměstnání mají naši rodiče. Připomněli jsme si různá další povolání a jejich význam pro společnost. Vyrobili jsme si roztomilou kuchařku z roličky papíru a vyzdobili si šatnu krásnými výkresy šeříků natiskaných bramborovými tiskátky.

Zahráli jsme si nové hry, poznávali a opisovali číslice i číselnou řadu 1-10, písmena i celá slova. Připomněli jsme si světový den hygieny rukou. Oslavili jsme společně květnové narozeniny a svátky našich kamarádů.

Na školní zahradě si užíváme teplejšího počasí a těšíme se na to krásné, červnové, které už učitě dorazí i na naši školkovou zahradu!

Fotky z května najdete zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

Co nás čeká v červnu?

Máme tady poslední měsíc v tomto školním roce.

Čeká nás závěrečný tematický celek "Léto je tu, hurá na prázdniny" a jeho podtémata "Co vidí slunce z oblohy" a "Jedeme na prázdniny".

Těšíme se na oslavu Dne dětí na naší školkové zahradě, která je naplánovaná na středu 2. června v dopoledních hodinách. Tematicky je zaměřená na indiány, proto mohou děti v tento den přijít v indiánských převlecích.

Děti jsou dobře připravené na vstup do školy a již se na tento velký životní krok všechny těší. Rozloučení s předškoláky proběhne ve středu 9. června od 16.00. Těšíme se, že se zase po dlouhé době budeme moci setkat i s vámi rodiči mimo omezené prostory šaten :-) a společně slavnostně zakončíme školková léta našich předškoláků.

Na závěr prosíme rodiče o spolupráci s ohledem na bezpečnost dětí. Děti jsou s blížícím se koncem školního roku stále neklidnější, některé již jen s obtížemi dodržují dohodnutá pravidla. Vzhledem k teplejšímu počasí také trávíme více času venku, kdy se děti pohybují ve větších skupinách najednou, rychle se přemisťují a vymýšlejí nejrůznější experimenty s lezením na hrací prvky i stromy a keře. V této době se vždy zvyšuje nebezpečí úrazů dětí. Prosíme vás, abyste s dětmi o tomto nebezpečí doma hovořili, snažte se je před příchodem do školky spíše zklidnit. Věříme, že se nám společně podaří projít posledním měsícem v pořádku.

Přejeme vám hezký měsíc červen. Hlavně tedy bezpečně a ve zdraví :-)

H a V

 

Hra: Brouček (kdo je pod pokrývkou?)

Letí brouček na palouček

letí, letí vesele

křidélka ho rozbolela

sedl si do jetele

Tiše, spinká

Tiše, spí

zvonek klinká - neslyší

 

Písnička:

Když jsem já sloužil...

 

Básnička: Na louce zelená travička

(děti doplňují)

Na louce zelená travička

na ní se pase ... (kravička)

Na mezi voní kytičky

kolem nich bzučí ... (včeličky)

V potoce modrá vodička

v té vodě plave ... (rybička)

Na kopci zvoní zvonečky

pasák tam žene ... (ovečky)

Na stromě zpívá ptáček

na nebi ani ... (mráček)

Celý den svítí sluníčko

už přijde léto, Aničko!